Το μεγάλο βάρος της φανέλας με το Νο 10

Bet Blogger
maradona number 10

Ο Diego Maradona στην ποδοσφαιρική του καριέρα έγινε γνωστός με τον αριθμό «10». Ένα νούμερο που έχει συνδεθεί με μεγάλα ονόματα, με μπαλαδόφατσες, οι οποίοι είναι σταρ και μαγεύουν τα πλήθη με την μπάλα στα πόδια.

Τέτοιος παίκτης ήταν κι ο Diegito. Μια τεράστια προσωπικότητα που πολλοί τη συνδέουν με τρία πράγματα. Τον αριθμό 10, την Napoli και την Αργεντινή. Κυρίως λόγω του Mundial του 1986 αλλά και για το αλαλούμ που προκάλεσε και μόνο η παρουσία του στο Mundial του 1990 στην Ιταλία.

Με τη Napoli ο Maradona έκανε σπουδαία πράγματα κι έβαλε στο χάρτη της Ιταλίας, όχι μόνο, μια ομάδα που στερούνταν επιτυχιών. Μιας ομάδας που πιθανόν αν δεν πήγαινε και δεν πραγματοποιούνταν οι επιτυχίες αυτές, τότε σήμερα ίσως να μην ήταν εκεί που βρίσκεται. Μιλάμε για την τωρινή κάτοχο του Κυπέλλου Ιταλίας.

 

Η Νάπολι αποσύρει την φανέλα με το Νο 10

Έτσι, οι «παρτενοπέι» αποφάσισαν να αποσύρουν τη φανέλα με τον αριθμό «10». Μια πράξη που έγινε προκειμένου να τιμήθει ο Diegito για την προσφορά του στο σύλλογο. Napoli και Maradona έγιναν έναν και ακόμα και σήμερα στην ομώνυμη πόλη ο Αργεντινός λατρεύεται σαν θεός!

 

Η FIFA μπλοκάρει τα σχέδια των Αργεντινών

Την ίδια τιμή μ’ εκείνη της Napoli ήθελε να του κάνει και η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής αποσύροντας τον Οκτώβριο του 2001 τη φανέλα της «αλμπισελέστε» με το νούμερο 10 στην πλάτη. Η συγκεκριμένη ενέργεια ωστόσο δεν προχώρησε, καθώς η FIFA τότε μπλόκαρε τα σχέδια των Αργεντινών και τους ανάγκασε να επαναφέρουν τον αριθμό.

Συγκεκριμένα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 έπρεπε να δηλωθούν 23 ποδοσφαιριστές με αριθμούς φανέλας από το 1 έως το 23. H Αργεντινή όμως παρέκαμψε το νούμερο 10, δίνοντας αριθμούς από το 1 έως το 24. Κίνηση που δεν βρήκε σύμφωνο τον Sepp Blater, ο οποίος απέρριψε τη λίστα αυτή και πρότεινε να δοθεί το νούμερο στον Roberto Bonano που ήταν τερματοφύλακας!

 

Το 10άρι από τον Μαραντόνα στον Μέσι

Η Αργεντινή δίχως να έχει άλλη επιλογή, μοίρασε από την αρχή τα νούμερα και το 10 το έδωσε στον Ariel Ortega, ο οποίος μαζί με τους Juan Román Riquelme, Pablo Aimar και διάφορους άλλους παίκτες έχουν φορέσει το συγκεκριμένο νούμερο στην εθνική. Πλέον το «δεκάρι» της «Αλμπισελέστε» είναι ο αρχηγός και σταρ της, Lionel Messi.

Δημόπουλος