Χουάν Ρομάν Ρικέλμε ένας πραγματικός μαέστρος μέσα στο γήπεδο

Bet Blogger
Riquelme

«Όταν έχουμε την κατοχή, είσαι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Όταν την έχουν οι άλλοι, παίζουμε με παίκτη λιγότερο».

Δείτε αποδόσεις για τους σημερινούς αγώνες στην Stoiximan

Είχε πει ο Louis van Gaal στον Juan Román Riquelme όταν συνεργάστηκαν στην Barcelona και είχε απόλυτο δίκιο. Είναι ίσως η φράση που εκφράζει απόλυτα αυτό που πραγματικά ήταν ο Αργεντινός.

Ένα παιδί που ξεχώριζε

Γεννημένος το 1978 στο Σαν Φερνάντο της Αργεντινής μία ημέρα πριν την κατάκτηση του πρώτου Mundial στην ιστορία της χώρας, ο Riquelme αποτέλεσε το ένα από τα συνολικά έντεκα παιδιά της οικογένειας. Ένα παιδί που θα ξεχώριζε για την ποδοσφαιρική του ευφυΐα αλλά και ποιότητα. Που θα λατρευόταν από τους συμπατριώτες του και που ολόκληρο το «Bombonera» θα τραγουδούσε ρυθμικά διάφορα στιχάκια αφιερωμένα σ’ αυτόν.

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο από την ομάδα (Argentinos Juniors) που έκανε τα πρώτα του βήματα το είδωλό του, ενώ λίγα χρόνια μετά μετακόμισε στην Boca Juniors, για να συνεχίσει το έργο που άφησε επίσης το είδωλό του. Χάραξε το δρόμο του Diego Maradona, αργότερα ήρθε σε διάσταση μαζί του, πήρε τον αριθμό του κι έγραψε τη δική του λαμπρή ιστορία στο χορτάρι του «Bombonera».

Στο γήπεδο ήταν ένα πραγματικός μαέστρος

Ο Riquelme ήταν ένας πραγματικός μαέστρος μέσα στο γήπεδο, ένας παίκτης που σκεφτόταν πιο γρήγορα απ’ όσο κυλούσε η μπάλα και που την έστελνε όπου ήθελε το μυαλό του. Δεν διέθετε φυσικά και σωματικά προσόντα, αργός κι αδούλευτο κορμί, όμως ήταν ένας playmaker που πρώτα έπαιζε με το μυαλό και μετά με τα πόδια, τα οποία έκρυβαν μέσα τους μια διαβολική ποιότητα. Διάβαζε τις φάσεις πριν καν εξελιχθούν κι όποιον είχε δίπλα του τον εξέλιξε, τον ανέβαζε επίπεδο.

Μέσα σ’ όλη αυτή τη μαγεία που έκρυβε, ο Αργεντινός είχε κι άτρωτα σημεία. Υπήρξε τεμπέλης. Ήταν ένας άνθρωπος που μεγαλούργησε όταν άλλαζε το ποδόσφαιρο, κουβαλώντας μαζί του τα στοιχεία εκείνων των «10» της παλιάς σχολής. Ήταν δηλαδή τρομερά ποιοτικός αλλά παράλληλα και τόσο νωχελικός στα ματς, στις προπονήσεις και στα μαρκαρίσματα.

Όταν το ποδόσφαιρο ζητούσε “δρομείς”

Ο Juan Román Riquelme ακροβάτησε μέσα σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο επιζητούσε δρομείς αντί για ποδοσφαιριστές, εξελιγμένα και περίπλοκα συστήματα κι έκανε στην άκρη την ατομική σκέψη και την προσωπική δημιουργία. Ήταν η απόλυτη αντίφαση, το απόλυτο ίνδαλμα και παράλληλα ένα μεγάλο «what if». Σε ποιο πράγμα;

Στο ότι αν δούλευε και διέθετε λίγο περισσότερη ταχύτητα, που θα έφτανε; Ερώτηση που δε θα μας απαντηθεί ποτέ και καλύτερα, διότι η μαγεία του Riquelme βρίσκεται εκεί ακριβώς.

Στην επιβίωσή του μέσα στα στοιχεία του σύγχρονου ποδοσφαίρου που τον έβρισκαν και τον βρίσκουν εντελώς αντίθετο σε φιλοσοφία.

Δημόπουλος Δ.