Γνωρίστε τον καλύτερο Έλληνα τερματοφύλακα

Bet Blogger
Νίκος Σαργκάνης

O Nίκος Σαργκάνης μας υποδέχτηκε στο Γουδή, που είναι ο προπονητικός χώρος, όπου εκπαιδεύει τα νέα αστέρια των γκολπόστ και μας διέθεσε το πολύτιμο χρόνο του, έτσι ώστε να δώσει τις απαντήσεις του στις ερωτήσεις που του θέσαμε.

Τον ευχαριστούμε πολύ!

1) Υπήρξατε ένας από τους ποδοσφαιριστές που μετακινηθήκατε απ’ τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Τι αντίκτυπο είχε αυτή σας η απόφαση στην ποδοσφαιρική σας καριέρα;

Απάντηση Ν. Σαργκάνη: Δεν ξεχωρίζω χρώματα. Έχω παίξει σε πολλές ομάδες, όχι μόνο στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Αποκορύφωμα ασφαλώς ήταν η πρόσκλησή μου στην Εθνική ομάδα. Ξεχωρίζω πολλές στιγμές απ’ όλες τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκα. Είχα μία καριέρα γεμάτη από επιτυχίες, δόξα και ευχάριστες αναμνήσεις. Εισπράττω την αγάπη από πολύ κόσμο. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο.

2) Το πιο σημαντικό σας παιχνίδι ήταν αυτό απέναντι στην Δανία στις 15 Οκτωβρίου 1980, όπου από κει προήλθε και το προσωνύμιο “Φάντομ”;

Απάντηση Ν. Σαργκάνη: Ήταν σίγουρα ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι με διεθνή αντίκτυπο και πήρα το βάπτισμα του πυρός στην Εθνική ομάδα. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον αγώνα ως τον σημαντικότερο, αλλά σίγουρα το συγκεκριμένο παιχνίδι, ως ντεμπούτο μου κιόλας στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνοδεύτηκε από μία πολύ μεγάλη επιτυχία.

3) Ποια η γνώμη σας για την σημερινή κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο;

Απάντηση Ν. Σαργκάνη: Δεν ξέρω καν αν υπάρχει Ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα. Είναι δύσκολο να περιγράψεις αυτήν την κατάσταση. Όταν οι ομάδες παίζουν με 9-10 ξένους στη σύνθεσή τους, δεν μπορούμε να μιλάμε για Ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Εθνική μας απαρτίζεται κατά 70% από Ελληνόπουλα που παίζουν στο εξωτερικό. Απ’ τις λίγες εξαιρέσεις που υπάρχουν είναι ο Φορτούνης. Επίσης, είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται με τα επεισόδια. Δεν είναι ποδόσφαιρο αυτό και κατ’ εμέ φέρουν ευθύνη οι ίδιοι οι σύλλογοι που δεν προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν και να το εξαλείψουν.

4) Ακόμα και τόσα χρόνια μετά, αν ερωτηθεί ένας Έλληνας φίλαθλος, ο οποίος γνωρίζει ποιοι είναι οι τρεις κορυφαίοι Έλληνες τερματοφύλακες όλων των εποχών θα απαντήσει κατά πλειοψηφία: “Οικονομόπουλος, Σαργκάνης, Κελεσίδης”. Έχοντας περάσει ο καιρός, για ποιο λόγο πιστεύετε ότι δεν υπάρχει κάποιος να ξεπεράσει εσάς; Ποιο είναι το στοιχείο που σας κρατάει στο βάθρο τόσα χρόνια;

Απάντηση Ν. Σαργκάνη: Το γιατί συμβαίνει αυτό είναι καλύτερα να ρωτήσεις έναν Έλληνα φίλαθλο και να σου απαντήσει. Προσωπικά, δεν μπορώ να κρίνω συναδέλφους. Η καταγραφή στη συνείδηση του κόσμου πιστεύω πως γίνεται ανάλογα με τη στιγμή και νομίζω πως αυτό που σε καταξιώνει είναι η διάρκεια που έχεις. Είχα μία πορεία για πάρα πολλά χρόνια και προσέφερα πολλά, οπότε νομίζω πως αυτό έχει αποτυπωθεί στην συνείδηση του κόσμου, ο οποίος με τη σειρά του με τιμάει με την αγάπη του όλα αυτά τα χρόνια.

5) Αυτή τη στιγμή ποιον θεωρείται τον καλύτερο Έλληνα τερματοφύλακα;

Απάντηση Ν. Σαργκάνη: Νομίζω πως εκείνους που βρίσκονται στην Εθνική ομάδα, καθότι είναι δικαιολογημένα εκει πέρα.

6) Για τον Διούδη ποια είναι η άποψή σας; Τον θεωρείτε μέσα στους κορυφαίους;

Απάντηση Ν. Σαργκάνη: Κατά την προσωπική μου εκτίμηση ο Διούδης “αυτοκτόνησε”, αφού είχε φτάσει σε ένα σημείο που να μπορέσει να διεκδικήσει ως και μεταγραφή στο εξωτερικό, όμως επέλεξε να καταβαραθρώσει την καριέρα του και να αγωνιστεί στην Β’ Εθνική και τον Άρη.

7) Αυτό όμως δεν μπορεί να το έκανε επειδή αγαπούσε την ομάδα;

Απάντηση Ν. Σαργκάνη: Αν αγαπούσε την ομάδα, απλά δεν θα είχε φύγει ποτέ. Νομίζω πως έκανε μία λάθος κίνηση και έχασε μία σπουδαία ευκαιρία στη καριέρα του.

8) Θα σας πω κάποιους διεθνείς γκολκίπερς τριών γενεών από διάφορες χώρες και θέλω να μου πείτε ποιος ανά κράτος κατά την άποψή σας είναι ο πληρέστερος, ο καλύτερος η αν θέλετε αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στις προτιμήσεις σας; Από Γερμανία: Μάιερ, Καν, Νόιερ. Από Ιταλία: Τζοφ, Τόλντο, Μπουφόν. Από Βραζιλία: Ταφαρέλ, Ντίντα, Ζούλιο Σέζαρ. Από Αγγλία: Μπάνκς, Σίμαν, Χαρτ.

Απάντηση Ν. Σαργκάνη: Καταρχήν όλοι στην εποχή τους υπήρξαν κορυφαίοι, όμως επειδή το ποδόσφαιρο εξελίσσεται, η κρίση μου θα αφορά τα σημερινά δεδομένα, όμως θέλω να τονίσω πως όλοι όσοι ανέφερες ήταν πολύ σπουδαίοι. Στην Γερμανία θα επιλέξω τον Νόιερ, αφού θεωρώ πως η τεχνική του κατάρτηση τον καθιστά τον κορυφαίο τερματοφύλακα του κόσμου. Από Αγγλία αν και ήμουν λάτρης του Γκόρντον Μπανκς, θα πω τον Χαρτ. Στη Βραζιλία, Ζούλιο Σέζαρ και στην Ιταλία θέλω να σου πω πως ο Τόλντο ήταν ένας πολύ καλός τερματοφύλακας, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί σε ποιότητα με τους άλλους δύο που μου αναφέρεις και θα επιλέξω τον Μπουφόν.

9) Τι έχει αλλάξει στο ποδόσφαιρο τώρα σε σχέση με παλιά;

Απάντηση Ν. Σαργκάνη: Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πάρα πολύ. Έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο. Σε αυτό παίζουν ρόλο οι μπάλες, οι γηπεδικές συνθήκες κλπ. Οφείλουμε λοιπόν να προσαρμοζόμαστε συνεχώς και να μην μένουμε πίσω στις εξελίξεις.

10) Τι θα συμβουλεύατε κάποιον νέο, ο οποίος εν έτει 2017 θέλει να γίνει τερματοφύλακας;

Απάντηση Ν. Σαργκάνη: Αν διαθέτει τα προσόντα της φύσης (ύψος, σωματοδομή) τότε αγάπη γι ‘αυτό που κάνει, ψυχή, δουλειά και υπομονή. Αυτά είναι τα συστατικά της επιτυχίας.

Σίγουρα, ο Νίκος Σαργκάνης είναι εκ των ανθρώπων εκείνων που έχουν γράψει την ιστορία τους με χρυσά γράμματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο κι έχουν προσφέρει τα μέγιστα, κατά συνέπεια, έστω κι αυτή η μικρή κουβέντα μαζί του τολμώ να πω πως μας έκανε πλουσιότερους σε εμπειρίες κι ευελπιστούμε να χαρείτε και εσείς αυτή τη συνέντευξη, αλλά και παράλληλα ενδεχομένως να μάθετε κάποια πράγματα από μία προσωπικότητα “σταθμό” στον Ελληνικό αθλητισμό.

Απόστολος Μιχαηλίδης – Απόστολος Μπουραντώνης