Συνεντέξεις : Κωνσταντίνος Κωστόπουλος (Τερματοφύλακας)

Bet Blogger

Αυτή την φορά επιλέξαμε να πάρουμε συνέντευξη από έναν νέο τερματοφύλακα, όπου βρίσκεται στην αφετηρία της καριέρας του. Αλήθεια, πόσες θυσίες χρειάζεται να κάνει ένα παιδί προκειμένου να βρεθεί να αγωνίζεται βασικός σε ένα σωματείο, τι στόχους μπορεί να έχει και πόσο άραγε “παρασκήνιο” υπάρχει στο σύγχρονο τοπικό ποδόσφαιρο; Αυτά και άλλα πολλά σε μία συνέντευξη με τον φερέλπι πορτιέρο, Κωνσταντίνο Κωστόπουλο.

1) Πως ξεκίνησες και τι ήταν αυτό που σε ώθησε για να γίνεις τερματοφύλακας;

Ήταν ένα είδωλό μου, ο Σεμπάστιαν Σάχα, ο οποίος μ’ άρεσε πολύ και είχα επιπλέον κίνητρο τον θείο μου, ο οποίος ασχολούταν με το ποδόσφαιρο και με έβαλε σε ομάδα, οπότε άρχισα από κει και σιγά σιγά ανέβηκα προς το αντρικό και τώρα παίζω στην Αναγέννηση Πετρούπολης ως μεταγραφή.

2) Είναι η πρώτη σου χρονιά φέτος στην ομάδα; Από πού έρχεσαι;

Ναι, η πρώτη μου. Έρχομαι απ’ τον Κεραυνό Πετρούπολης.

3) Είσαι 17 χρονών, γεγονός που συνεπάγεται αυτόματα ότι έχεις και σχολείο. Πως τα συνδυάζεις όλα αυτά και πως διανείμεις τον χρόνο σου έτσι ώστε να τα προλάβεις;

Σίγουρα, το πρωί υπάρχει το σχολείο που είναι μια υποχρέωση που πρέπει να βγει, γιατί υπάρχουν κάποιοι στόχοι και οι στόχοι είναι να βγει ένας καλός βαθμός για να περάσω κάπου, μετά έρχεται το φροντιστήριο, το οποίο βοηθάει και ύστερα το ποδόσφαιρο που είναι ένας ακόμη στόχος κι αν δουλέψεις, θα πετύχεις.

4) Από ποια ηλικία έχεις ξεκινήσει να ασχολείσαι;

Από 5 χρονών. Έχω κάνει πολλές ατομικές προπονήσεις, έχω δουλέψει ταχυδύναμη. Θέλω πολύ να ευχαριστήσω τον θείο μου που με βοηθάει από μικρό παιδί σε αυτό που κάνω και εννοείται μαζί και τον coach τον κ. Γιάννη Φλαβούκο.

5) Τι έχεις θυσιάσει στην ζωή σου έτσι ώστε να παίζεις σήμερα βασικός τερματοφύλακας;

Πρέπει να μην βγαίνεις τα βράδια, να μην πίνεις, να μην καπνίζεις και να προπονείσαι καθημερινά. Αυτά νομίζω είναι το “κλειδί” για να πετύχει κάποιος.

 

6) Εσένα οι προοπτικές και τα όνειρά σου μέχρι που φτάνουν αν βάλουμε υποθετικά ένα χρονοδιάγραμμα 5 ετών;

Σίγουρα, αν δουλέψει κάποιος θα πετύχει. Προσωπικά θέλω να αγωνιστώ στην Γ’ Εθνική κι αν το καταφέρω αυτό παίρνοντας κάποια λεπτά συμμετοχής, θα ναι κάτι πολύ καλό για εμένα.

7) Στο γήπεδο ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που έχεις αντιμετωπίσει, σε αγώνα σου και αντίστοιχα και το καλύτερο;

Το καλύτερο για μένα είναι να σε αποδοκιμάζουνε, αλλά εσύ να μην δίνεις σημασία, να είσαι ήρεμος και να γελάς. Μπορείς να αντιστρέψεις το συναίσθημα και να λειτουργήσει υπέρ σου. Οπότε, αυτό είναι το καλύτερο και το χειρότερο παράλληλα.

8) Παντού όλοι λέμε για το ποδόσφαιρο ότι υπάρχει βρωμιά απ’ τα τοπικά μέχρι τα υψηλά επίπεδα. Εσύ που τα βιώνεις εκ των έσω έχεις συμπεράνει κάποια πράγματα που θα σε οδηγούσαν σε αυτό το συμπέρασμα;

Σαφώς υπάρχει ακόμα και στα τοπικά και έχω βιώσει κάποιες καταστάσεις, όμως είναι μες στην ζωή και αυτά, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στην καθημερινότητά σου θα αντιμετωπίσεις κάποια σκληρά πράγματα. Έτσι είναι η ζωή και μέσα απ’ τις δυσκολίες έχω μάθει ότι βγαίνεις δυνατότερος.

9) Κάποιο πρότυπο τερματοφύλακα έχεις;

Πρότυπα δεν υπάρχουν. Το να είσαι αυτός που είσαι και να μην έχεις κανένα πρότυπο πιστεύω είναι το ιδανικό. Ο καθένας είναι ένα είδωλο μόνος του. Δεν χρειάζεται να έχεις κανέναν άλλον.

10) Ποια συμβουλή δίνεις σε έναν έφηβο ή σε ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τέρμα;

Αν του αρέσει το ποδόσφαιρο το ιδανικό είναι να αρχίσει στην ηλικία των 10, θα πρέπει όπως προείπαμε να κάνει κάποιες θυσίες κι αν δουλέψει σωστά, θέσει στόχους και τους κυνηγάει μπορεί να τα καταφέρει. Υπομονή και θέληση να υπάρχει και όλα γίνονται.

11) Για να κλείσουμε κάπως ευχάριστα, αλλά και με διδακτικό χαρακτήρα για τους φιλόδοξους πορτιέρο θέλω να μας επισημάνεις αν στα πέναλτι χρησιμοποιείς κάποια τεχνική ή όχι;

Υπάρχει ένα 50% που βασίζεται στο θέμα τύχης, αφού άμα επιλέξεις από πριν και πέσεις σε μία γωνία ίσως το πιάσεις. Προσωπικά, περιμένω να διαπιστώσω την κίνηση του σώματος που έχει και το πόδι που έχει και πέφτω στην αντίθετη, ώστε αν το κάνει απ’ την πλευρά που έχω στο μυαλό μου να έχω μεγάλες πιθανότητες να το αποκρούσω.

 

Κλείνοντας, ευχαριστούμε θερμά τον Κωνσταντίνο για τον χρόνο του, καθώς επίσης και για την δημιουργική θαρρώ συνέντευξη που πραγματοποιήσαμε, η οποία μακάρι να φανεί ενδιαφέρουσα και σε εσάς, αλλά και γιατί όχι να μην εμπνεύσει κάποιους νέους να ασχοληθούν τόσο με τον αθλητισμό ή ειδικότερα με τον “βασιλιά των σπορ”.

Αποστόλης Μιχαηλίδης