Απίθανα δώρα* στη FONBET!
  • ΚΑΝΕΙΣ ΕΓΓΡΑΦΗ
  • ΕΩΣ 110 ΔΩΡΑ*
  • ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Προγνωστικά Το ΧΙΝΑΡΙ μας

Το ΧΙΝΑΡΙ μας

-

Στήνονται παιχνίδια σε μικρότερα αθλήματα;

logo
clock Δημοσιεύθηκε: 25 Οκτωβρίου 21 17:00 Κατηγορία: Διάφορα

Όταν μιλάμε για στημένα παιχνίδια, αυτόματα ο νους μας πηγαίνει σε αθλήματα δημοφιλή όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Είναι αυτονόητο ωστόσο πως δεν είναι μονάχα αυτά. Και μάλιστα για να είμαστε ακριβείς, στα μικρότερα αθλήματα που δεν υπάρχουν στο πάμε στοίχημα (τύπου πυγμαχία ή βελάκια) είναι πιο εύκολη μια πιθανή χειραγώγηση αποτελέσματος.

Το ποδόσφαιρο θεωρείται ο «Βασιλιάς των σπορ». Είναι λογικό λοιπόν να συγκεντρώνει και τις πιο συγκλονιστικές υποθέσεις σκανδάλων. Ή τουλάχιστον εκείνες που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Ασφαλώς, όταν μιλάμε για περίπτωση σκανδάλου με στημένα στο ποδόσφαιρο, κορυφαία είναι χωρίς καμία αμφιβολία το σκάνδαλο «Calciopolis», που… ταρακούνησε το κάλτσιο το 2006.

Πρόκειται για μια υπόθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της Γιουβέντους και την αφαίρεση δύο Σκουντέτο. Άλλαξε δε, εντελώς τους συσχετισμούς στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Εξάλλου, ακόμα τα κατάλοιπα του εν λόγω σκανδάλου είναι… νωπά σε αρκετούς συλλόγους. Η «Βέκια Σινιόρα» δεν ήταν άλλωστε η μοναδική που τιμωρήθηκε.

Υπάρχουν πάντως περιπτώσεις που έχουν στηθεί ματς ακόμα και σε τουρνουά darts (βελάκια).

Έχει σημασία να ειπωθεί πως σε έρευνα που διεξήχθη στη χώρα μας το 2017 μεταξύ 600 επαγγελματιών αθλητών από 13 αθλήματα συνολικά, διαπιστώθηκε ότι το 33% περίπου έχει εμπλακεί σε στημένο αγώνα. Από το σύνολο των αθλητών το 1/5 αυτών είχε υπ’όψιν του τουλάχιστον έναν στημένο αγώνα το τελευταίο έτος. Μόνο για το 2015 η Sportradar ταυτοποίησε περίπου χίλιους ύποπτους αγώνες στη χώρα μας.

Λίγο – πολύ, αν κάποιος ασχολείται με τον αθλητισμό στην Ελλάδα -ακόμα και ως παρατηρητής- τα γνωρίζει τα παραπάνω. Εμείς ωστόσο θα το πάμε σήμερα ένα βήμα παρακάτω. Θα ασχοληθούμε με περιπτώσεις στημένων αγώνων (ή κατ’ επέκταση σκανδάλων) σε «μικρότερα» αθλήματα και υποθέσεις που είναι πιο άγνωστες στο ευρύ κοινό.

Τένις, αυτό το … ευγενές άθλημα

Όταν μιλάμε για ευγενή σπορ, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι το τένις. Πρόκειται για ένα άθλημα στο οποίο ο σεβασμός προς τον αντίπαλο, οι κανόνες ηθικής και η ευγένεια αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά του. Η αλήθεια είναι ότι στο συγκεκριμένο άθλημα, άργησαν να εμφανιστούν στοιχηματικά σκάνδαλα. Μια περίπτωση που αξίζει να ειπωθεί, είναι εκείνη του 2007. Τότε ο Γάλλος τενίστας Αρνό Κλεμέντ δήλωσε πως τον είχαν πλησιάσει στο παρελθόν άνθρωποι για να τον δωροδοκήσουν προκειμένου να στήσει κάποιο παιχνίδι, πράγμα και το οποίο δεν δέχτηκε.

Κάπου εκεί άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου». Οι Αρχές άρχισαν να ελέγχουν πιο προσεκτικά τα παιχνίδια και διαπίστωσαν πως υπήρχαν περίεργες κινήσεις από επαγγελματίες παίκτες κατά καιρούς.

Τον Ιανουάριο του 2016 ξεκίνησε μία τεράστια έρευνα η οποία εμπεριείχε Ιταλικά και Ρωσικά συνδικάτα που ενέπλεξαν αρκετούς επαγγελματίες τενίστες σε παράνομο στοιχηματισμό, σε κορυφαία τουρνουά, όπως το Γουίμπλεντον. Το 2008 συστάθηκε η Tennis Integrity Unit, η οποία είναι αρμόδια για έρευνες πάνω σε στημένα παιχνίδια στο χώρο του τένις.

Το 2018 ο Αιγύπτιος τενίστας Καρίμ Χοσάμ αποβλήθηκε δια παντός από κάθε επαγγελματική αθλητική διοργάνωση καθώς έστηνε παιχνίδια. Δύο χρόνια αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αδερφό του, Γιούσεφ.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο ξέσπασε το 2019 όταν και το FBI ανακάλυψε ένα τεράστιο κύκλωμα στημένων αγώνων στο οποίο εμπλέκονται συνολικά 135 επαγγελματίες αθλητές κορυφαίου επιπέδου και για το οποίο ευθύνεται η Αρμενική Μαφία.

Πυγμαχία: Ποιος είναι ο Μπίλι Κόλινς Τζούνιορ;

Το μεγαλύτερο στοιχηματικό σκάνδαλο στην ιστορία της πυγμαχίας αφορά μία αναμέτρηση που ελάχιστοι θυμούνται και γνωρίζουν. Στις 16 Ιουνίου 1983, στην Madison Square Garden ο Μπίλι Κόλινς Τζούνιορ θα γινόταν ήρωας με ανορθόδοξο τρόπο.

Ο Κόλινς Τζούνιορ ήταν ένας πυγμάχος με ιρλανδικές ρίζες, τον οποίο προπονούσε ο πατέρας του που ήταν κι αυτός πυγμάχος στα νιάτα του. Επρόκειτο για έναν αρκετό καλό αθλητή. Στόχευε να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής θέλοντας έναν αγώνα με τον θρύλο Ρομπέρτο Ντουράν.

Πριν από το main event της αναμέτρησης του Ντουράν, ο Κόλινς Τζούνιορ θα αντιμετώπιζε τον Λούις Ρέστο. Μετά από δέκα τρομερά βίαιους γύρους ο Ρέστο θα αναδεικνυόταν νικητής. Το πρόσωπο του Κόλινς ήταν σχεδόν διαλυμένο. Ο πατέρας και προπονητής του πήγε να συγχαρεί τον Ρέστο όμως αυτό που θα αντίκριζε θα τον έκανε να αρχίσει να ουρλιάζει από θυμό.

Είδε πως μέσα από τα γάντια του Ρέστο είχε αφαιρεθεί το ειδικό επίθεμα που μπαίνει για να μην τραυματίζονται σοβαρά οι αθλητές κατά τη μάχη. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ο προπονητής του Ρέστο, όπως παραδέχτηκε χρόνια αργότερα ο ίδιος ο πυγμάχος, είχε ψεκάσει το εσωτερικό των γαντιών του με ταχείας πήξης γύψο για να μπορέσει να νικήσει τον Κόλινς. Ο Ρέστο προέβη σε αυτή την κίνηση διότι είχε στοιχηματίσει πολλά λεφτά στη νίκη του και δεν ήθελε να χάσει. Ο Κόλινς αποσύρθηκε μετά από την αναμέτρηση καθώς αποκόμησε έναν μόνιμο τραυματισμό στο μάτι εξαιτίας των χτυπημάτων. Ο Ρέστο αποβλήθηκε δια παντός από τα ρινγκ και καταδικάστηκε και σε τρία χρόνια φυλάκισης.

Βελάκια: Bull’s eye και στο στήσιμο!

Τα βελάκια μπορεί να έχουν μακραίωνη ιστορία ως άθλημα (υπολογίζεται ότι παίζονται από το 1860 περίπου), αλλά άρχισαν να γίνονται διάσημα και να συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου στα τουρνουά από τη δεκαετία του ‘90.

Οι χορηγοί άρχισαν να αυξάνονται και τα χρηματικά έπαθλα γίνονταν όλο και μεγαλύτερα. Αυτό τράβηξε όπως ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον και των bookmakers, οι οποίοι ανακάλυψαν έναν νέο στοιχηματικό κόσμο στα τουρνουά darts.

Χρόνο με το χρόνο τα βελάκια γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή στοιχηματικά. Το πρώτο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε ήταν το 2018 όταν ο Φιλιππινέζος αθλητής Γκίλμπερτ Ουλάνγκ αποκαλύφθηκε πως έχασε εσκεμμένα από τον Κέβιν Σιμ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς. Ο Ουλάνγκ τιμωρήθηκε με επτά χρόνια αποκλεισμό από κάθε επίσημη διοργάνωση.

Το μεγαλύτερο στοιχηματικό σκάνδαλο μέχρι στιγμής που έχει συμβεί στο χώρο των darts έλαβε χώρα το 2020. Ο Ιρλανδός αθλητής Κάιλ Μακίνστρι κατηγορήθηκε πως είχε στήσει δύο αγώνες, κόντρα στους Βέσελ Νάιμαν και Ντέιβιντ Έβανς. Οι δύο αντίπαλοί του παραδέχτηκαν πως οι αναμετρήσεις ήταν στημένες. Ο Νάιμαν αποβλήθηκε για πέντε χρόνια, ενώ ο Μακίνστρι τιμωρήθηκε με οκταετή αποκλεισμό από κάθε τουρνουά.

Formula 1: «Ρίξ’ το στον αντίπαλο»

Το μεγαλύτερο στοιχηματικό σκάνδαλο στην ιστορία της Formula 1 συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2009. Ο Νέλσον Πικέ Τζούνιορ παραδέχτηκε πως κατέστρεψε επίτηδες το μονοθέσιο του.

Για ποιο λόγο να το κάνει όμως αυτό; Για ποιο λόγο να διαλύσει ένα μονοθέσιο που κοστίζει εκατομμύρια; Ο Πικέ δήλωσε πως πήρε αυτή την εντολή από την ομάδα του προκειμένου να πάρει το πλεονέκτημα ο Φερνάντο Αλόνσο και να κερδίσει τον αγώνα.

Η Renault προέβη σε μήνυση κατά του Πικέ και οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στα δικαστήρια. Εκεί ο Πικέ έφερε στοιχεία τα οποία εξέθεσαν την κατασκευάστρια εταιρία. Η Renault αναγκάστηκε να πληρώσει αρκετά εκατομμύρια ως αποζημίωση στον Πικέ, ενώ τιμωρήθηκε από την FiA με δύο χρόνια αποκλεισμό από όλα τα Γκραν Πρι και αρκετά μέλη της ομάδας τιμωρήθηκαν και με δια βίου αποκλεισμό.

«Στήσιμο» από μπάντμιντον μέχρι και… μπιλιάρδο

Αντιλαμβανόμαστε ότι τα στημένα δεν έχουν όρια όταν βλέπουμε περιπτώσεις όπου έχουν χειραγωγηθεί αγώνες σε σπορ όπως το μπάντμιντον ή ακόμα και το μπιλιάρδο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 αποκαλύφθηκε πως οι περισσότεροι αγώνες μπάντμιντον στα διπλά γυναικών ήταν στημένοι. Γεγονός που είναι εντελώς αντίθετο με το πνεύμα των αγώνων. Περισσότερες από οκτώ αθλήτριες κατηγορήθηκαν και παραδέχτηκαν πως συμμετείχαν σε στημένα παιχνίδια.

Όποιος ασχολείται με μπιλιάρδο και πιο συγκεκριμένα με το σνούκερ θα γνωρίζει πως έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις αθλητών που έχουν αποτελέσει μέρος ενός στησίματος παιχνιδιού.

Από τον Λεό Φερνάντεζ και τον Τζον Χίγκινς μέχρι τους Γιου Ντελού και Τσάο Γουπένγκ, ο κόσμος του μπιλιάρδου διαθέτει «ακρίβεια» τόσο στα χτυπήματα στα τραπέζια, όσο και στις χειραγωγήσεις παιχνιδιών. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν πως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το άθλημα αλλά τα ποσά που κινούνται γύρω από αυτό και από τα τουρνουά που διεξάγονται.

Αυτές είναι μονάχα κάποιες από τις αρκετές περιπτώσεις χειραγωγημενων αγώνων ή ακόμη και ολόκληρων τουρνουά. Εσείς να θυμάστε μονάχα το εξής: Όπου εμπλέκονται επαγγελματίες αθλητές και μάνατζερ, αυτόματα μεγαλώνει και το ποσοστό πιθανοτήτων του να στήνονται αγώνες. Άσχετα αν μιλάμε για παιχνίδια που υπάρχουν στο κουπόνι στοιχήματος, ή όχι…

21+ |Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Κορυφαίες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
9.1 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
8.7 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
8.8 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
8.6 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
8.7 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
8.2 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Διάβασε Επίσης
Εγγραφή στο newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας για λαμβάνετε όλα τα τελευταία προγνωστικά στοιχήματος, νέα της αγοράς, καινούριες προσφορές* και εξιδεικευμένα άρθρα που θα σας κάνουν καλύτερους παίκτες.