Δώρα* κάθε μέρα στο Pamestoixima.gr!
  • ΕΩΣ 660 ΔΩΡΑ*
  • ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ
  • ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΛΗ
logo ΕΕΕΠ 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Προγνωστικά Το ΧΙΝΑΡΙ μας

Το ΧΙΝΑΡΙ μας

-

Πως έχει επηρεάσει το VAR στο στοίχημα;

logo
clock Δημοσιεύθηκε: 9 Φεβρουαρίου 24 16:40 Κατηγορία: Θεωρία Στοιχήματος

To 2018 εμφανίστηκε στην ποδοσφαιρική πραγματικότητα το Video Assistant Referee, γνωστό ως VAR. Για πολλούς η εμφάνιση του θεωρήθηκε σωστή και για άλλους υπάρχει η άποψη πως «χαλάει» την μαγεία του ποδοσφαίρου. Και η αλήθεια είναι πως στο ποδόσφαιρο ανέκαθεν συνέβεναν λάθη και αυτό είναι μέρος της «ομορφιάς» του.

Οι «αρνητές» του VAR υποστηρίζουν πως πέρα απο τα λάθη που είναι μέσα στο πρόγραμμα, η χρήση του VAR σε  κάθε γκολ η σε αμφισβητούμενες φάσεις κόβουν τον ρυθμό του παιχνιδιού.  Αυτό είναι μία πραγματικότητα, ωστόσο -από την άλλη- ένα «τρανταχτό» λάθος όταν ελεγχθεί από τους διαιτητές του VAR μπορεί να μετατραπεί σε σωστή και πιο δίκαιη απόφαση. Και οι δύο απόψεις έχουν την δικιά τους αλήθεια.

Κακά τα ψέματα, τα διαιτητικά λάθη έχουν μειωθεί σημαντικά με την χρήση του  Video Assistant Referee. Τι γίνεται όμως όταν ένα λάθος δεν ελεγχθεί, ή ο διαιτητής επιμείνει στην αρχική απόφαση του παρά τον έλεγχο. Τα παραπάνω παραδείγμα είναι δύο από εκείνα που συνήθως προκαλούν τις διαμαρτυρίες των αμφισβητών του VAR.

Στο παρόν άρθρο θα το πάμε και ένα βήμα παρακάτω και θα βάλουμε το VAR στην στοιχηματική κουβέντα. Γιατί είναι γεγονός πως πλέον επηρεάζει και όσους ασχολούνται με τα προγνωστικά στοιχήματος. Η έμπειρη ομάδα του Bet-on-arme έβαλε κάτω όλα τα δεδομένα και θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα «πως έχει επηρεάσει το VAR το στοίχημα»;

Τι είναι το VAR;

Για να εξηγήσουμε  και να δώσουμε έναν ορισμό για το τι είναι το VAR, μπορούμε με απλά λόγια να πούμε πως πρόκειται για την τεχνολογία που δίνει την δυνατότητα στον ρέφερι να επανεξετάσει μια αμφισβητούμενη φάση μέσω άμεσης προβολής της σε βίντεο και συνεπώς να αλλάξει μια αρχική λανθασμένη εκτίμηση. Ωστόσο, όπως αναφέραμε και νωρίτερα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ο διαιτητής να εμείνει στην αρχική του απόφαση ακόμα και μετά την εξέταση μιας φάσης μέσω VAR. Άλλωστε, δεν μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας και κανείς μας δεν έχει το αλάθανστο.

Πάμε τώρα και στο ζουμί. Κατά πόσο έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο η χρήση του VAR; Ποιες αγορές έχουν επηρεαστεί και ποια bets έχουν προσαρμοστεί στην νέα ποδοσφαιρική πραγματικότητα; Είτε μιλάμε για pregame, είτε για live.

Ποιες αγορές επηρεάζονται από το VAR;

Είναι γεγονός πως οι στοιχηματικές εταιρίες με τη χρήση του VAR έχουν προσθέσει νέες επιλογές στο μενού τους. Παράλληλα βέβαια, έχουν επηρεαστεί και  προϋπάρχουσες πιο… βασίκες επιλογές πολλών παικτών.  Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πέναλτι: Πρόκειται για την αγορά που επηρεάστηκε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Με την εμφάνιση του VAR οι καταλογισμοί των πέναλτι αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ο διαιτητής πλεόν έχει τη δυνατότα να δει από την οθόνη αν έχει πάρει την σωστή απόφαση, η -ύστερα από ενημέρωση των βοηθών του- να «τσεκάρει» μία ύποπτη φάση και να καταλογίσει το πέναλτι. Η στατιστική έχει καταγράψει μεγάλη αύξηση των καταλογισμών της εσχάτης των ποινών με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική πτώση των αποδόσεων τους.

Οι αποδόσεις γύρω από ένα τέτοιο σφύριγμα κυμαίνοταν κατα μέσο όρο κοντα στο 5.50, τώρα όμως την συναντάμε κοντά στο 3.50 

Κάρτες: Όπως συμβαίνει με τα πέναλτι -πιθανότατα και στον ίδιο βαθμό, έχουν επηρεαστεί και οι κάρτες από τη χρήση του VAR, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις που σχετίζονται με αυτές να σημειώνουν σημαντική πτώση. Τονίζεται πως κάνοντας λόγο για κάρτες αναφερόμαστε αποκλειστικά στις κόκκινες, καθώς δεν υπάρχει δικαιοδοσία του διαιτητή να ελέγξει μια φάση και να αποφασίσει αν θα δείξει ή όχι κίτρινη κάρτα. Αντίστοιχα με τα πέναλτι, έτσι και με τις κόκκινες κάρτες η «δεύτερη ευκαιρία» εξέτασης μιας φάσης έχει επιφέρει μια τάση κατά την οποία οι διαιτητές εξαντλούν πιο εύκολα την αυστηρότητα τους.

Ενώ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο η απόδοση άγγιζε το 6.60 σε παιχνίδι χωρίς VAR, πλέον με την υπάρξη του η απόδοση μειώθηκε κοντα στο 3.50

Καθυστερήσεις: Με την χρήση του VAR πλέον οι αγώνες σαφέστατα διαρκούν παραπάνω. Η εξέταση μίας αμφησβητούμενης φάσης μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη του αγώνα για 2-3, ή και ακόμα περισσότερα λεπτά. Αυτό έχει επηρεάσει τις επιλογές στα στοιχήματα για τα λεπτά που θα παιχτεί ένας αγώνας.

Οι books πλέον, προσφέρουν αγορές τύπου under/over με το line στα λεπτά των καθυστερήσεων να ποικίλλει (πχ under/over 2.5 λεπτά, under/over 3.5 λεπτά κτλ).

VAR Over/Under: Τι να προσέξεις;

Με τη χρήση του  VAR στο στοίχημα, εμφανίστηκε και η νέα αγορά που αφορά το under/over του κατά τη διάρκεια μιας αναμέτρησης. Αν η συγκεκριμένη αγορά σε ενδιαφέρει, θα πρέπει να γνωρίζεις την πολιτική που εφαρμόζει η εκάστοτε στοιχηματική πλατφόρμα.

Κάποιες εταιρίες (οι περισσότερες) λογίζουν ως επιβεβαιωμένη τη χρήση του VAR μόνο όταν ο διαιτητής καταφύγει ο ίδιος στο βίντεο για επανεξέταση της επίμαχης φάσης, ενώ άλλες κρίνουν ως αποδεκτή την επιλογή ακόμα και στην περίπτωση που ο διαιτητής απλά συμβουλεύεται μέσω ενδοεπικοινωνίας την ομάδα διαιτητών που βρίσκεται στην αίθουσα του VAR και αποφασίζει βάσει αυτής της υπόδειξης.

Για να γίνει πιο αντιληπτό το παραπάνω, αρκεί να θυμάσαι πως αν υποθέσουμε ότι πόνταρες στην επιλογή Over 0.5 VAR, το bet σου θα πιαστεί ως κερδισμένο αν ο ίδιος ο διαιτητής πάει να δει τη φάση στο βίντεο (δε μας ενδιαφέρει το αν τελικά θα καταλογίσει ή όχι πέναλτι).

Ωστόσο, υπάρχει και η περίπτωση να συμβουλευτεί απλά το επιτελείο του VAR και να αποφασίσει χωρίς να δει ο ίδιος το ριπλέι. Σε μια τέτοια περίπτωση, λίγες είναι οι πλατφόρμες που θα καταχωρήσουν το στοίχημα σας ως ορθά επαληθευμένο. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν, είναι πριν ποντάρεις να τσεκάρεις στους όρους και τις προϋποθέσεις του μπουκ, όσα ισχύουν για την συγκεκριμένη αγορά.

Στοίχημα VAR στο live: Τι έχει αλλάξει

Πάμε τώρα στο κομμάτι του live betting. Εκεί το στοίχημα VAR δημιούργησε αρχικά πολύ μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα με την επίτευξη γκολ, αμέσως τα πονταρίσματα στα γκολ πιάνονταν κερδισμένα, ή το cash out άνοιγε με κέρδος. Και μπορεί η συγκεκριμένη εξέλιξη να ευνοούσε τους παίκτες, δημιούργησε ωστόσο μεγάλη σύγχηση στις στοιχηματικές.

Ειδικά όταν εν συνεχεία μέσω VAR το γκολ ακυρωνόταν, καθώς είτε ο μπουκ ήταν αναγκασμένος να αφαιρέσει το κέρδος από τα μέλη του, είτε να τους προσθέσει αρνητικό υπόλοιπο και να κρατήσει χρήματα στην επόμενη κατάθεση τους. Βέβαια, το πρόβλημα δεν κράτησε πολύ και πλέον η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγορές δεν ξεκλειδώνουν μέχρι να υπάρξει η οριστική απόφαση μετά την χρήση του VAR. Αν ο διαιτητής καταφύγει σε αυτό ασφαλώς.

Για να δούμε βέβαια και την θετική του πλευρά, το Video Assistant Referee έχει φέρει σημαντική αύξηση στα πέναλτι που καταλογίζονται. Κάτι που δεδομένα οφελεί τους παίκτες και δη όσους παίζουν στο live, αφού συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να πάνε ταμείο με πονταρίσματα στα γκολ. Το ίδιο συμβαίνει και με γκολ που αρχικά ακυρώνονται και εν συνεχεία μετράνε με υπόδειξει του βίντεο. Βέβαια, τα παραπάνω εξαρτώνται και από την πολιτική της κάθε εταιρίας. Η πλειοψηφία ωστόσο λειτουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπιστία της.

VAR στο στοίχημα: Αξίζει τελικά;

Πιθανότατα το πιο σημαντικό plus για τους παίκτες από την χρήση του VAR, είναι οι ευκαιρίες που προκύπτουν για τους παίκτες. Είναι γεγονός πως κάποιες αποδόσεις -όπως είπαμε και πιο πάνω- έχουν επηρεαστεί. Εξακολουθούν όμως, αποδόσεις όπως εκείνες στα πέναλτι και τις αποβολές για παράδειγμα να αποτελούν value bets. Και μάλιστα πλέον, καταλογίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Εν τω μεταξύ, οι μπουκ έχουν προσαρμόσει τα πακέτα των προσφορών* τους πάνω στην νέα πραγματικότητα. Έτσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εντάξει την χρήση VAR στις προωθητικές τους ενέργειες. Η πιο συνηθισμένη που θα βρεις είναι η επιστροφή* του πονταρίσματος σου αν ένα γκολ ακυρωθεί μέσω VAR.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η λειτουργία του VAR αποσκοπεί στο πιο δίκαιο παιχνίδι. Όπως και να το κάνουμε, η χρήση του έφερε μια κάποια δικαιοσύνη ανάμεσα σε «μικρούς» και «μεγάλους». Η αντιμετώπιση των ομάδων από την διαιτησία είναι πιο «πενηνταρίσια», κάτι που στοιχηματικά είναι προς το συμφέρον του παίκτη, αφού δημιουργεί ευκαιρίες για να κοντράρει το φαβορί.

Στον αντίποδα τώρα, είναι γεγονός πως ακόμα ο ποδοσφαιρικός κόσμος -και κυρίως οι διαιτητές- δεν έχουν… ψηθεί ακόμα πάνω στο VAR. Αυτό αυτόματα δημιουργεί «αδικίες» όσον αφορά τις αποδόσεις που συναντάμε. Με το πέρασμα του χρόνου και αφού οι στοιχηματικές θα έχουν πιο ασφαλή στατιστικά, είναι δεδομένο πως τα σετ θα μοιράζονται πιο σωστά.

Από εκεί και πέρα, αν το δούμε περισσότερο ποδοσφαιρικά, είπαμε και προηγουμένως πως η χρήση VAR ανακόπτει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Αυτό ασφαλώς έχει επίπτωση και στα πονταρίσματα μας. Ειδικά στο live, όπου χαλάει το μομέντουμ των ομάδων και το ρίσκο στην επιλογή των στοιχημάτων μεγαλώνει.


21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 1114 | Υπεύθυνο Παιχνίδι

Κορυφαίες Στοιχηματικές Εταιρίες στην Ελλάδα

ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
9.1 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
8.7 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
8.8 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
8.6 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
8.7 /10
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ
Διάβασε Επίσης
Εγγραφή στο newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας για λαμβάνετε όλα τα τελευταία προγνωστικά στοιχήματος, νέα της αγοράς, καινούριες προσφορές* και εξιδεικευμένα άρθρα που θα σας κάνουν καλύτερους παίκτες.